INSERT

Managementul corelării sistemului de învățământ cu piața muncii

Proiect implementat de Ministerul Educației Naţionale – în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu Centrul Național de Pregătire în Statistică, Institutul Național de Cercetare Științifică în Domeniul Muncii și Protecției Sociale şi ÖSB Consulting GmbH din Austria este un proiect cerut de societatea românească, în care necesitatea de a adapta domeniile de studiu la competențele cerute de angajatori a devenit o realitate incontestabilă. Demarăm activitatea de cercetare statistică pe bază de chestionar privind situația actuală a inserției absolvenților de învățământ superior pe piața muncii, având convingerea că obținerea unor date corecte și complete este condiționată în egală măsură de participarea tuturor părților implicate: absolvenți, universități și angajatori.

poza

Detalii pe pagina proiectului - www.insert-student.ro
Platforma - www.joburi-absolventi.edu.ro

IMPORTANT: Pentru absolvenții Universității din Petroșani promoțiile 2012 și 2013

Participarea este condiționată de existența datelor dumneavoastră de contact în baza de date a universității (la secretariat), mai ales a email-ului corect, pentru ca fiecare să poată primi datele contului necesare accesării platformei și să beneficieze de resursele oferite de aceasta - www.joburi-absolventi.edu.ro

Cine participă în proiect?

50 de universităţi de stat şi particulare din România, care au ales să se conecteze la dinamica piaţă a muncii utilizând instrumentele create prin acest proiect.

Ce ne-am propus?

Crearea unui sistem integrat care să permită monitorizarea participării şi frecventării învăţământului universitar şi postuniversitar, dar şi evaluarea calităţii inserţiei tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii.

Ce vom obține?

Un sistem integrat compus din:

un cadru metodologic de monitorizare a participării/frecventării învăţământului superior şi a inserţiei studenţilor şi absolvenţilor pe piaţa muncii;

un cadru practic constând într-o aplicație web-based de tip portal de job-uri (www.joburi-absolventi.edu.ro) care va oferi posibilitatea interacţiunii studenților, absolvenților, companiilor şi cadrelor didactice punând la dispoziție oportunităţi de integrare în piaţa muncii, dar și o bază de date unitară la nivelul celor 50 de universităţi participante în proiect;

un cadru de monitorizare şi evaluare care va genera rapoarte periodice la nivelul celor 50 de universităţi implicate în proiect și rapoarte la nivel național privind inserția studenţilor/absolvenţilor pe piața muncii din România, precum şi prognoze ale cererii de forță de muncă pe termen mediu şi lung.

Cu ce scop?

Examinarea integrată a acestor informații va ajuta universitățile să înțeleagă mai bine profilele absolvenților pe care îi școlarizează, să inoveze și să diversifice ofertele educaționale și să le adapteze la cerințele angajatorilor de pe piața muncii.

Beneficiile participării absolvenților de învățământ superior în acest proiect

Participarea voluntară a absolvenților la activitatea de cercetare statistică pe bază de chestionar va permite analize detaliate și realiste la nivelul domeniilor de studiu ale fiecărei universităţi. Completând on-line chestionarul, absolvenții au acces gratuit la informații şi anunțuri de angajare postate de firme din toată ţara! Experiențele absolvenților din cele 50 de universități de stat şi private din toată țara vor fi utilizate pentru evaluarea corectă a calității programelor de studii și adaptarea în viitor a ofertei universităţilor la evoluția pieței muncii.

Beneficiile participării universităţilor în proiect

Universitățile vor avea la dispoziție noi instrumente pentru monitorizarea frecventării învăţământului universitar şi postuniversitar, a calităţii inserţiei propriilor studenţi, dar şi pentru a analiza gradul de corelare a specializărilor oferite cu cerinţele angajatorilor. Conectarea prin intermediul aplicaţiei tip portal de job-uri cu proprii studenţi la diferite perioade după finalizarea studiilor. Crearea unei reţele de comunicare universitate-absolvenţi-angajatori pentru asigurarea fluxului de informaţii şi managementul corect al acestora privind traseul ocupaţional al absolvenţilor, competenţele cerute de angajatori, oferta acestora şi curricula universitară. Înfiinţarea şi operaţionalizarea de centre de gestiune previzională a cerinţelor pieţei municii în fiecare universitate. Creşterea vizibilităţii în cadrul comunităţii prin consolidarea parteneriatelor cu angajatorii locali şi regionali.

Beneficiile participării angajatorilor alături de universităţi în proiect

Acces direct la CV-urile absolvenţilor din cele 50 de universităţi participante în proiect. Posibiltatea de a posta gratuit locuri de muncă vacante, de a intervieva on–line absolvenţii-candidaţi şi de a evalua permanent cererea de forţă de muncă specializată la nivel naţional prin intermediul platformei accesibile la www.joburi-absolventi.edu.ro. Eficientizarea parteneriatelor cu universităţile şi reducerea timpului de recrutare a viitorilor angajaţi.